awak

AWAK - sistem krovnih kupola

Pored osnovnih hidroizolacijskih materijala, ICOPAL grupa u svojoj ponudi ima i kupolne krovne sisteme, koji se sve više koriste pri izgradnji novih, a naročito poslovnih objekata. Fleksibilnost koju pruža izrada kupolnih sistema "po mjeri", predstavlja jedan od glavnih razloga zbog kojeg nam investitori širom Europe ukazuju povjerenje već više od desetljeća.

Osnovne prednosti korištenja kupolnih sistema su:

Prirodna rasvjeta

Prirodno svjetlo, koje ulazi u objekt kroz panel, ravnomerno osvjetljava unutrašnjost - što je energetski trostruko efikasnije u usporedbi s običnim prozorima.

 

Odvođenje dima i vrelog zraka

Protivdimne kupole, certificirane po najstrožim Europskim standardima, omogućuju izuzetno efikasno odvođenje dima, i vrelog zraka koji nastaju u slučaju pojave požara. U situacijama kada su i sekunde bitne, efikasno odvođenje i do 85% dimnih plinova, može predstavljati odlučujući faktor za očuvanje dragocjenih ljudskih života.

 

Prijatna ventilacija

Jedan od najboljih načina provjetravanja prostora je upravo ventilacija pomoću blago otvorenih svjetlosnih kupola. Količina svježeg zraka koji tim putem ulazi u prostoriju daleko nadmašuje efekat koji se postiže otvaranjem prozora.

 

Prilaz krovu

Po zahtjevu, ICOPAL AWAK proizvodi i kupolne sisteme kod kojih je moguće ručno otvaranje panela i izlazak na krov kroz bilo koji od otvora. Ovo predstavlja idealno rešenje u slučajevima kada je neophodno redovno održavanje krovnog sistema.

 

Daljinska kontrola

Zavisno od specifikacije krajnjeg kupca, ICOPAL AWAK pruža i svu dodatnu opremu koja omogućuje povezivanje više pojedinačnih kupola, zajedničkom kontrolnom jedinicom. Time se funkcioniranje čitave grupe pojedinačnih kupola vrlo lako kontrolira jednom centralnom jedinicom. Ovo naročito dolazi do izražaja kod ventilacijskih kupola, kada je mnogo jednostavnije sinkronizirano otvarati više njih, a ne svaku pojedinačno.

Po funkciji, odnosno namjeni, koju treba da ispunjavaju, AWAK kupolni sistemi dijele se na:

 • Fiksirane svjetlosne kupole
 • Protivdimne kupole
 • Ventilacijske kupole

Ovdje želimo istaći jednu stvar koja se poneki put previdi. Sve AWAK kupole se izrađuju isključivo po specifikaciji. Samim tim, projektant ili investitor, ima punu slobodu kombiniranja različitih tipova na istom projektu.

Nije rijetkost da se na jednom industrijskom objektu nađu sva tri gore navedena tipa, ovisno o lokaciji i projektnom rješenju.

 


  Kontaktirajte nas

  Miroslav Hren

  mobile:   +385 (0)91 504 12 40
  e-mail:   miroslav.hren@bmigroup.com


   


   

  Najnovije vijesti:

  GAF kupuje ICOPAL - stvaranje globalnog lidera

  Pročitaj više

  Novi prodajni predstavnik

  Pročitaj više

  Villas internet stranice na hrvatskom jeziku

  Pročitaj više
  podloga